Bayaya Magazín Žijte!

PARŤÁCI

BAYAYAS je magazínová série o rodinných firmách a lidech. Mluvíme s nimi o jejich vášních, řemeslu a činnostech, které je spojují s přírodou.

Smolenka: Na jihu Čech sbírají pryskyřici a vaří smolnou mast

Soutěž o smolnou mast

Odpovězte kolik kilo surové smůly během loňského roku nasbírala rodinná firma Vojta a Báry Klecandových a vyhrajte tradiční mast Smolenka společně se slevovým voucherem do jejich eshopu.

Soutěž trvá od 1.5. do 15.5.2024. Vyhrávají dvě nejrychleji odbržené správné odpovědi. Pokud žádná odpověď nebude správná, vítězí dva autoři s nejbližší hodnotou.

Poznejte rodinnou firmu vyznávající řemeslo, které přírodou dýchá i voní. Bára a Vojta sbírají na jihu Čech smolnou pryskyřici a vaří z ní masti, bazámy a krémy.

Smolná mast je tradičním přírodním přípravkem. Už staré severské národy ji používaly při každodenních náležitostech i jako cennou matérii. Pryskyřice se osvědčila jako konzervační přípravek, hořlavost se využívala pro zápalné zbraně i svítidlo. A v podobě jantaru byla za dob starověkých civilizací i ranného středověku šperkem i platidlem. Rodinná firma Smolenka chodí na smrkovou pryskyřici ale pro její zdraví prospěšné účinky.

Dědictví pradědy Aloise

Tradici sběru pryskyřice započal už praděda ze strany Bářina manžela, Alois Vošta. V malé vesnici v Balkově Lhotě na jihu Čech chodil po okolních lesích na sběr a doma pak svépomocí vařil mast. Recept prý měl po své mamince Kateřině. Rodinné dědictví chvíli leželo ladem, ale v roce 2012 se rozhodli Bára a Vojta Klecandovi řemeslo oprášit a začali s výrobou mastí.

“Co jsme se ptali po okolních chalupách, tak to tu všichni znali. Když někoho bolel zub, když kráva měla zánět. Hodně se to tu používalo. Děda Alois jí rozdával, nebo dával po okolí vždycky za nějakou službu. Děda byl Vošta, tak tady to bylo zažitý jako Voštovka“.

Rodinná tradice tady překročila už více než 100 let a kupodivu se ani o krok nehnula z místa. Vojta s Bárou žijí ve stejné chalupě, ve které bydlel i praděd Alois. Receptura tak zůstává doslova na svém místě. Surová pryskyřice se musí pročistit od nečistot a během pomalého postupného zahřívání se přidává včelí vosk a máslo.

“Alois používal i domácí přepuštěné máslo, protože měl kravku. My dneska s tchýní přidáváme ghí, bambucké máslo. A včelí vosk, to držíme podle tradice.“

Zatímco vaření a výrobu masti má na starost Bára a maminka Vojty, sběr drží v rukách i dnes muž. Děda Vašek, tchán Báry a Vojtův táta prý chodil vždycky rád na houby, a tak své toulky lesem rozšířil o vyhledávání smrků, co roní pryskyřici. Prý je to rok od roku co do množství slabší. Stromy ale ani tak záměrně a invazivně nenavrtávají, spíš hledá ty, kde jde smůla na povrch přirozenou cestou, nebo je odrbají lesníci a dřevorubci při vlastní práci.

Smolná mast není ale jediným produktem. Vedle ní vyrábí i pleťové krémy a balzámy na rty, kůru na nehty nebo i mýdlo. Vše na přírodní bázi, co nejméně přísad, v jednoduchém složení.

BAYAYA + SMOLENKA
Všechny posedy teď budou vonět po smůle

My jsme se teď společně se Smolenkou domluvili, že jejich mast se stane součástí Bayayovského uvítacího setu. Takže každý nový posed, teď bude vonět smůlou v tom nejlepším slova smyslu.

Další články ze série

To nejnovější z magazínu

keyboard_arrow_up